Steingal etter gigantfunn

utgravingArkeologene på Tønsnes gjør funn fra Steinalderen nesten daglig.

Så langt har det blitt vasket fram over 14.000 funn, rundt 50 tufter og de har mistet helt oversikt over hvor stort område de jobber på. Med kun to og en halv uke igjen, jobber de rundt 18 lidenskapelige arkeologene på Tønsnes på spreng. Det de har oppdaget så langt er mer enn det noen kunne drømt om.

– Det er vel ganske tydelig at ingen kunne forutsett størrelsen på dette prosjektet på forhånd. Området viser seg å være gigantisk og med det budsjettet og tidsrammen vi har, må vi gjøre en del tøffe valg i forhold til hva vi skal prioritere de siste ukene våre, forteller prosjektleder Jan Magne Gjerde.

Helt unikt
Blant de unike funnene er en svær bolig som kan ende med å bli datert tilbake til 8700-8900 år med et ildsted på rundt 2-3 meter i diameter.

Her antar man at en storfamilie eller to familier har hatt fast boplass gjennom flere hundre år. Et funn av denne typen er muligens unikt på europeisk basis, og i alle fall i Norden.

– Vi kan spore ulike lag etter flere reparasjonsfaser i gulvet noe som tyder på at denne boligplassen kan ha blitt gjenbrukt gjennom flere generasjoner. Den store ildstedet tyder på at denne ble brukt hovedsakelig om vinteren. Dette funnet er svært spesielt, muligens unikt, forteller Cerbing entusiastisk.

Håper på mer tid
Tiden er i ferd med å renne ut og teamet jobber intenst med å sikre og teste mest mulig av området før de må pakke sammen sakene sine. Gjerde mener at i utgangspunktet ville de vært heldige om de fant fem tufter og nå har de lokalisert nærmere 50.

– Dette har vært en blanding mellom en drøm og et mareritt. Området og arbeidet er så stort at det er ikke mulighet å nå over alt, og vi skulle gjerne hatt flere år på dette. For å si det sånn; TIL ville ikke gått fra kampen med uavgjort mot Barcelona etter 78 spilte minutt, forteller Gjerde.

Om du selv har lyst å se funnene og stedet for utgravningen, er det åpen dag for alle interesserte 6. august.

Kilde/bilde: iTromsø

 
Find the Best Web Hosting which offers reliable service and top quality support